Tizenöt iskolában folytatódik a megújult ARAK AKTIV
 

Tizenöt iskolában folytatódik a megújult ARAK AKTIV

2022.10.12. 10:53

Az idei tanévben ismét lehetőség nyílik az ARAK AKTIV lebonyolítására.  Az iskolák töretlen érdeklődését tükrözi, hogy az augusztus végén meghirdetett programra az eddigi legtöbb, 15 iskola jelentkezett.

A 2009/2010-es tanév tavaszán indítottuk el az ARAK AKTIV programot. Tíz évadon keresztül megszakítás nélkül eljuthatott az atlétika a fehérvári iskolákba. A pandémia miatt az elmúlt két és fél évben kimaradtak az iskolások az atlétikai élményből.

Az idei tanévben ismét lehetőség nyílik az ARAK AKTIV lebonyolítására.  Az iskolák töretlen érdeklődését tükrözi, hogy az augusztus végén meghirdetett programra az eddigi legtöbb, 15 iskola jelentkezett. Gondoltunk az elmúlt években kimaradt évfolyamokra is, ezért az alsós évfolyamokon kívül, az őszi fordulókban az ötödik és hatodik osztályosok is bevonásra kerültek.

Összesen a 15 iskola, mintegy 150 osztályának több, mint 4000 tanulóját mérjük fel októberben. A 9-12 évesek közül a leggyorsabb és legruganyosabb fiú és lány tanulókat évfolyam szinten helyben, a leggyorsabb és legruganyosabb osztályokat a programsorozatot záró, díjátadó gálán jutalmazzuk. A „legAKTIVabb” iskola cím is ekkor kerül sajtónyilvánosan átadásra. Természetesen célunk, hogy ne csak az érmes fiatalokat, hanem a város évfolyamonkénti „TOP 25” listán szereplő tanulókat is az atlétika, az ARAK soraiban tudjuk. Ők lehetnek a jövő nagy generációja” – avatott be az elképzelésekbe a szakosztály vezetője, Tölgyesi Előd.

A program részleteit Skoumal Péter az ARAK módszertani vezetője ismertette:

“A két év Covid okozta kényszerszünetnek egy pozitív hozadéka, hogy lehetőségünk volt egy kicsit újragondolni, a korszellemhez igazodva aktualizálni a programot, természetesen az eredetileg megfogalmazott célok és elért eredmények tiszteletben tartásával. Az idén indult sorozattal kapcsolatban több fontos célt fogalmaztunk meg:  sportágunk megismertetése,  a rendszeres testmozgás népszerűsítése, tehetségek azonosítása objektív és szubjektív eszközökkel valamint egyéni és csapatverseny biztosítása az iskolák és a tanulók számára.

A célokhoz kapcsolt feladatok közül a legfontosabbak, hogy a  korábbi években megismert játékos gyakorlatokon keresztül ismertessük meg és népszerűsítsük  a sportágunk változatos mozgásanyagát, ezt egészítsük ki olyan objektív mérésekkel melyek összhangban vannak az ARAK képzési és felmérési rendszerével, továbbá építsük be a Magyar Atlétikai Szövetség Kölyökből Atléta programjának, játékos toborzó gyakorlatait.”

 

A lebonyolítás hatékonysága kulcsfontosságú a program sikerében. Iskolánként minden évfolyamban egy teljes tanórán keresztül egységes tematika alapján zajlik a felmérés. Az első 10 percben az ARAK AKTIV ügyességi pályáin történik a bemelegítés. Ezt követően 3 különböző helyszínen - sprintfutás, felugrás, játékos feladatok - körforgás szerűen minden osztály minden tanulója elvégzi a gyakorlatokat. A versenyfeladatokban mindenkinek két kísérlete van. Amint valamennyi helyszínen végeztek a gyerekek a hátralévő 5-10 percben az eredményhirdetés, és a kiemelkedő eredmények elismerése kap főszerepet.

A legtöbb sportágban a gyorsaság és robbanékony képességek meghatározók ezért a mérések is ezekre irányulnak - 10 méter sprintfutás 10 méter ráfutással, illetve pároslábról felugrás magasságot mérő kontaktszőnyegen. Mivel a 15 iskolában különböző infrastrukturális feltételekkel szembesültünk, ezért olyan gyakorlatokat kellet választani amit minden helyszínen ugyanúgy tudunk lebonyolítani. A méréseknél ez különösen fontos az összehasonlíthatóság miatt.

Habár a technológiai fejlődés a sport területén is szignifikánsan tetten érhető, a megfelelő eszköz és informatikai rendszer kiválasztása komoly feladat elé állított minket. A mérőeszközökkel szemben elvárt kritériumok a gyors és nagyon pontos mérésen túl, a hatalmas adat feldolgozási és tárolási képesség voltak. Ugyanis egy iskolában, kevesebb mint 4 óra leforgása alatt átlagosan több mint 1200 mérést végzünk. A program félidejéhez közeledve már 8000-nél is több mérésen vagyunk túl, összesen több mint egy félmaratonnyni távot sprinteltek és Burj Khalifa-i magasságokba ugrottak a tanulók. Szintén fontos hogy az eredmények egyből elérhetőek és jól láthatóak a gyerekek számára, ami még jobb teljesítményre sarkallja őket.

Ha pedig már mindent és mindenkit megmérünk akkor miért ne lehetne ezt egy nagyszabású verseny keretében megtenni? Idén 15 iskola harmadik, negyedik, ötödik és hatodik évfolyamos tanulói szállnak harcba egyéni és csapat címekért.

Az első iskolai forduló szeptember 28. szerdán volt a Hétvezér Általános Iskolában. Az eseményt Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere, Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója és Nagyné Mészáros Beáta a Hétvezér Általános Iskola igazgatója nyitotta meg a tornateremben. Az ARAK AKTIV fordulói:

 • 2022.09.28. - Hétvezér Ált. Isk.
 • 2022.09.30. - István Király Ált. Isk.
 • 2022.10.03. - Zentai Úti Ált Isk.
 • 2022.10.05. - Bory Jenő Ált Isk.
 • 2022.10.07. - Kossuth Lajos Ált. Isk.
 • 2022.10.10. - Széna Téri Ált. Isk.
 • 2022.10.13. - Németh László Ált. Isk.
 • 2022.10.18. - Talentum Református Ált. Isk.
 • 2022.10.18. - Kodolányi János Gimn.
 • 2022.10.19. - Szent Imre Ált. Isk.
 • 2022.10.20. - II. Rákóczi Ferenc Ált Isk.
 • 2022.10.21. - Vörösmarty Mihály Ált Isk. / Farkasvermi úti tagiskola
 • 2022.10.25. - Vörösmarty Mihály Ált Isk.
 • 2022.10.26. - Teleki Blanka Ált. Isk.
 • 2022.10.28. - Ciszterci Szent István Gimn.

www.arakaktiv.hu